5 Redenen waarom iedereen zou moeten flexwerken

Coworking space in Amsterdam

Langzaam maar zeker is er een verschuiving aan het optreden waarbij werkgevers niet langer van werknemers verlangen dat ze tussen 9 en 5 op kantoor zitten. Steeds vaker krijgt een werknemer de vrijheid om later te starten of juist langer door te gaan. Is thuiswerken in een bepaalde situatie efficiënter, dan is ook dit steeds minder vaak een probleem. Deze trend wordt vaak ‘het Nieuwe Werken’ of ‘flexwerken’ genoemd. Hoe je het ook wilt noemen, het is voor iedereen goed, en wel om de volgende vijf redenen.

1. Een nieuwe omgeving stimuleert de productiviteit

Het zal veel mensen niet onbekend in de oren klinken: de sleur van een vaste kantoorplek, de vaste tocht naar de koffiemachine en de vaste gesprekken met dezelfde collega’s, iedere dag weer. In een klassieke kantoortuin heeft iedereen een eigen plek en is de afwisseling ver te zoeken. Niet goed voor de productiviteit, zo is al meermaals uit onderzoek gebleken. Door zo nu en dan ergens anders te werken, al is het maar aan een andere tafel, doorbreek je de sleur en stijgt je productiviteit vrijwel altijd.

2. Ondernemers: flexwerken is goedkoper!

Voor ondernemers is er een hele praktische reden om te flexwerken: het is goedkoper! In vrijwel iedere stad is tenminste één kantoorplek waar je tegen een laag bedrag of soms zelfs gratis een dag kan werken. Je bevindt je in een nieuwe omgeving, vaak omringd met andere ondernemers, en betaalt ook nog eens minder dan voor een vast kantoor. Met de loonbelasting weer voor de deur kunnen veel kleine ondernemers wel een geldbesparing gebruiken. Een goede reden dus, om eens ergens anders te gaan werken.

3. Bepaal je eigen ritme

Het standaard werkritme in Nederland en vrijwel ieder ander land in de wereld loopt van 9 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags. Het is een vast gegeven waar veel mensen niet over nadenken. Toch is dit ritme voor lang niet iedereen ideaal. De biologische klok verschilt per persoon: de één is ’s ochtends erg productief, de ander ’s avonds. Een echte avondpersoon kan op deze manier bij een 9-tot-5-ritme veel minder productief zijn dan een ochtendpersoon, terwijl hij of zij misschien wel een hoge productiviteit haalt wanneer er ’s avonds gewerkt kan worden.

4. Omring je met andere mensen

Vanzelfsprekend is het waardevol om je te omringen met verschillende mensen. Zo kun je af en toe met een andere collega dan gebruikelijk sparren en kom je tot betere ideeën hoe je het werk kunt aanpakken. Bij steeds meer bedrijven zitten ook verschillende afdelingen van de organisatie door elkaar. Hoewel de menging niet altijd hoog is, leidt dit wel tot een betere coördinatie tussen de verschillende afdelingen. De organisatie verandert van een groep losse bedrijfjes met eigen belangen meer in een organisatie waarbij onderling goed wordt samengewerkt en overlegd. Het is hierbij wel belangrijk dat de verschillende afdelingen ook openstaan voor menging.

5. Even wennen, maar daarna makkelijker

Tegenstanders van het Nieuwe Werken (of flexwerken) stuit het met name tegen de borst dat ze niet langer hun eigen spullen kunnen bewaren op één plek. Hoewel begrijpelijk, is dit met name een overgangsprobleem. In de huidige tijd van digitalisering is het namelijk niet nodig om mappen vol papieren te hebben. Flexwerken stimuleert mensen om alleen het meest nodige te printen en mee te nemen. Ben je eenmaal gewend, dan is het enige dat je nodig hebt een laptop, muis en Wifi-verbinding: je kunt werken waar je wilt.

Geef een reactie